de banner van de regenboog

Route Regenboogwandeling met QR codes

* Je bent bij Heel Europa. Heel Europa is de eerste locatie in Purmerend met genderneutrale toiletten (sinds 2017). Loop naar LINKS richting de Melkwegbrug.

*De melkwegbrug staat op een mondiale lijst van bijzondere bruggen. Bovenaan de trap hangen mensen hun liefdesslotjes. Wij hebben de liefde voor ReR op deze brug bezegeld. Ga de brug over.

*Steek de weg over en loop rechtdoor naar ’t Gouw. Aan de linkerzijde op nummer 10 is de Algemene Opvang Purmerend. Hier zat vroeger het Heerenlogement, aan de achterzijde zat La Notte (het snorretje/ moustache). Hier werden eens per week activiteiten georganiseerd voor de lhbt. qr1

Steek de weg over en loop rechtdoor door de Hoogstraat. Aan het einde rechts op het hoekje zit Bakkerij Bart. Het lukte ReR-Purmerend tot dusver niet om een regenboogbankje in ’t stadje te realiseren, maar Bakkerij Bart regelde zonder bedoelingen toch een roze bank . Je staat tegenover het oude stadhuis aan de kaasmarkt. Hier is een trouwzaal en vroeger was het ook een rechtszaal. Vanaf 1 april 2001 konden homostellen hier officieel trouwen. Albert en Kees trouwden hier als vierde stel op 27 april 2001. Ken/ben jij iemand van de eerste drie stellen? qr2

* Ga rechtsaf bij Bakkerij Bart, achter de kerk. Hier zit Brasserie Zomaar. Vroeger was dit de Hooghe Ghast ook hier werden een tijdje activiteiten georganiseerd voor de lhbt.

* Rechts om het hoekje van de wereldwinkel zit Boekenwinkel ‘Het Leesteken’. Deze winkel heeft speciaal een plekje ingericht met lhbt-boeken in het kader van onze regenboogmaand. Loop achter de kerk langs en sla rechtsaf de breedstraat in. Loop rechtdoor naar de koemarkt. Aan je linkerhand zie je Café de Bar. Hier werd op 5 augustus 2017 een roze avond georganiseerd. De afterpride.

qr3

Loop de koemarkt af en steek over richting stadhuis. Purmersteenweg. Sla rechtsaf naar de voordeur van het stadhuis. Al een heel aantal jaar wordt hier de vlag gehesen tijdens Coming Out dag. Dit is omdat Purmerend een regenboogstad is sinds een aantal jaar. 13 oktober wordt hier een speciale expositie geopend. Ga voor het stadhuis rechtsaf, volg de stoep langs het stadhuis naar de achterkant.

qr4

Loop richting de Rusthoeve, het buurgebouw van het stadhuis. Hier hebben ze de roze loper en stichting ReR-Purmerend vierde daar haar oprichting in 2015. Je staat in de populierenstraat. Steek over naar de linkerkant van de weg naar het gebouw Plataanstate. Ga na dit gebouw linksaf de brug over. Je loopt tegen het kunstwerk ‘de narcis’ aan. De opdrachtgever voor dit kunstwerk was de oude Vooruit.

*Ga na de brug rechtsaf, volg het pad en ga door de hekjes. Steek de weg over, ga linksaf. Wolthuissingel. Steek de Julianastraat over. Loop door naar nummer 10. Hier zat vroeger de oude Vooruit. Hier werden door het COC regelmatig lhbt-activiteiten georganiseerd. Ga linksaf, steek de weg over en volg de wilhelminalaan. Aan je linkerhand zie je het gebouw ‘de Ark’, ook hier zat een tijdje ‘de Vooruit’.

Loop richting het station, steek de weg over naar het station. Pak de stoep links. Stationsweg. Aan je rechterhand zie je de fietstunnel. 11 oktober 2017 wordt hier aan het einde van de middag een lhbt-kunstwerk geopend. Volg de stoep/ het parkpaadje en blijf het pad volgen. Je loopt nu door het park met aan je linkerhand de sloot.

Volg het paadje tot het einde. Aan het einde van het paadje zie je P3. Vorig jaar heeft op deze locatie oP’end Minded plaats gevonden, een lhbt-feestje georganiseerd door stichting ReR- Purmerend. Recent deed stichting ReR-Purmerend hier mee aan de UIT-dagen. Steek de weg over naar P3. Ga dan linksaf, steek de weg over naar Spurd en bowlingbaan. Loop naar het gebouw van Spurd. Spurd organiseert in de herfstvakantie een regenboogvoetbaltoernooi. Stichting ReR-Purmerend wandelde ook mee in de Marktstadwalk. Ga linksaf en loop de parkeerplaats over langs Gideon Italiaander. Ga rechtsaf de Purmersteenweg in. Volg de stoep langs purmersteenweg 9, rijksmonument. Steek bij de stoplichten over naar het Looiersplein.

qr5

* Volg de gedempte where, dit is het verlengde van de Purmersteenweg. Loop door tot Achterdijk 18. Op deze locatie zat vroeger de Smoeshaan. Ook hier werden lhbt-activiteiten georganiseerd. Nu zitten hier woningen. 

Sla linksaf de kolkstraat in langs apotheek de Ring. Ga dan rechtsaf de kerkstraat in. Op nummer 11 aan je rechterhand zit het filmhuis. In de maand oktober zullen daar een tweetal lhbt-films worden gedraaid.

Loop door naar de peperstraat en ga daar rechtsaf. Aan het einde van de peperstraat linksaf naar de oude Vismarkt. Steek over bij de stoplichten en ga linksaf. Gedempte singelgracht. Je loopt nu langs het casino. Op deze locatie zat vroeger de singelkerk en ook daar werden lhbt-activiteiten georganiseerd.

Ga bij het NKT (Nederlands Kinder Theater) rechtsaf de kanaalstraat in. Nikolai Slisser, nu bekend als Niki Today en miss travestie Nederland, startte hier zijn acteercarrière.

* Ga aan het einde van de straat naar links. Aan het einde van deze straat zie je links het Slotplein. Slot Purmersteijn werd hier ooit gebouwd door Willem eggert. Op de binnenplaats van het slot werd recht gesproken. Er werden ook mensen veroordeeld en verbannen wegens sodomie: tegennatuurlijke seksuele handelingen. Hier viel homoseksualiteit ook onder.

Steek de weg over. Neckerdijk. Doe voorzichtig. Blijf langs het kanaal lopen. Je loopt langs de kanaalschans. Op nummer 8 zit de schoonheidsstudio van Paul Bode. Hij is Partner in crime bij de Lellebel en kan heel mooi dragqueen-make up, maar ook andere make up verzorgen.

Loop door over kanaalzicht. Vergeet niet even links de nieuwstraat in te kijken, een pittoresque straatje. Loop langs de benzinepomp. Aan de overzijde kun je nog even kijken naar de achterzijde van het Heerenlogement uit het verhaal van het begin van de wandeling. Ga over de brug terug naar Heel Europa. Bedankt voor het meewandelen!

qr6

Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren. U kunt deze cookies weigeren. Dit heeft geen invloed op de functionaliteit van de website.